Hatay sehpası 20 ülkeye ihraç ediliyor

Hataylı mobilyacı, imalatını yaptığı “zigon sehpa” ve aksesuarlarını 20 ülkeye ihraç ederek, döviz girdisi sağlıyor.

 

29.01.2010

Hatay'da Akabe Mobilya Aksesuar Limited Şirketi sahibi İbrahim Toysal, 23 yıldır mobilya imalatçısı olduğunu, önce meslektaşlarına ağaç satışı yaparak başladığı mesleğine 2005 yılında zigon sehpa ve aksesuar imalatına girerek, ufkunu genişlettiğini söyledi.

İmalatını yaptığı zigon ve orta sehpanın yurt içi ve yurt dışında “Hatay sehpası” olarak anıldığını belirten Toysal, Akabe Mobilya'nın yurt içinde 50 ilde bayisi bulunduğunu ifade etti.

Toysal, 20 ülkeye de sehpa ihraç ettiklerini bildirerek, şöyle devam etti:

“Suriye ile başladığımız ihracatta Afrika'ya kadar uzandık. Kendimize yeni pazarlar arayarak, sırasıyla Ürdün, Suudi Arabistan, Umman, Irak, İran gibi Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa'ya da açılarak, Romanya ve Makedonya, daha sonra Afrika ülkelerinden Gana ve Fas gibi 20 ülkeye Hatay sehpası ve aksesuarları göndermeye başladık. Ama esas hedefimiz Afrika pazarını tamamen ele geçirmek. Bunu başarmak istiyoruz. Her sektörde olduğu gibi biz de ekonomik krizden nasibimizi aldık. Ama yine de yurt dışından talepler gelmeye devam etti. Yılda 70 bin sehpa üretiyoruz. Tamamen işimize entegre olmuş durumdayız. Son teknolojiyi kullanıyoruz. Sektörel fuarlara katılarak, sürekli kendimizi yeniliyoruz.”

Geçen yıl 1 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını bu yıl ise hedeflerinin 1,5 milyon dolar olduğunu dile getiren Toysal, krizin ortadan kalkması durumunda hedeflerine daha rahat ulaşacaklarını kaydetti.

“HATAY SEHPASI, KENTİ DÜNYAYA TANITIYOR"

Toysal, kentin “Hatay sehpası” ile ihracat yapmış oldukları ülkelerde tanıtımını yaptıklarını da ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yurt dışından firma temsilcileri ilimize gelerek, imalathanemizi yerinde görmek istiyor. Hatay'da havaalanının açılmasından sonra bu tür ziyaretler daha sıkça olmaya başladı. Bu sayede kente gelen firma temsilcileri 'Hatay Sehpası' sayesinde kentimizin tarihi ve doğal yerlerini ziyaret ederek turizme de katkı sağlıyoruz. Konuklar kentimizden olumlu izlenimlerle ayrılarak, ülkelerine gittiklerinde şehrimizden övgüyle söz ediyorlar.”

YAPAR: “İSTİHDAM AĞIRLIKLI MOBİLYA ÜRETİYORUZ”

Antakya Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar da kentte istihdam ağırlıklı mobilya imalatının yapıldığını söyledi.
Yapar, meslektaşlarının yurt içi ve dışında düzenlenen fuarlara katılarak yeni pazarlar bulabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Dünya markalarıyla yarışır hale geldik. Çünkü bizim üretimimiz el işi işçiliğine dayanıyor. Klasik mobilya açığını, el işi ile kapatacağız. Bu yolla hem işsizliğin önüne geçeceğiz, hem de diğer fabrikaya dayalı üretim yapan firmalarla rekabet ortamı ortadan kalkacak. Antakya'da ayda 70 bin zigon sehpa üretiliyor. Çin ile bile rekabet eder duruma geldik. İstihdama dayalı üretimimizle önümüzdeki günlerde kentimizin mobilya sektöründe çok daha iyi yerlere geleceğine ve markalaşma yolunda önemli adımlar atılacağına inanıyorum.”