Atık gazlardan enerji üretimi

Sinoma’yla yaptığı işbirliği çerçevesinde atık gazlardan enerji üreten WHR sistemini Türkiye’ye getiren SC Endüstri çimento ve demir-çelik sektörleri için önemli bir fark yaratma olasılığı sunuyor.

 

22.01.2010

ÇİNLİ devlet kuruluşu Sinoma’yla yaptığı işbirliği çerçevesinde atık gazlardan enerji üreten WHR (Waste Heat Recovery-Kaybedilen Isıdan Kazanç) sistemini Türkiye’ye getiren SC Endüstri özellikle çimento ve demir-çelik sektörleri için önemli bir fark yaratma olasılığı sunuyor.
 

Çevre temizliğine katkı sağlayacak
Atık enerjinin geri kazanımı prensibiyle işleyen WHR, bir yandan üretim sırasında oluşan gazların doğaya bırakılmasını önlüyor, bir yandan da atık enerjiyi kullanılabilir hale getirerek maliyetlerde ciddi azalmalara yol açtığı verilerle gösteriliyor. Sistemin Türkiye’deki sorumlusu olarak gösterilen SC Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, WHR sayesinde bu şekilde sağlanan enerjinin çevrenin temizliği konusunda da katkısı olacağının altını çizdi.
 

Ülke için ciddi bir kazanç
SC Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Çalbıyık, “Sistemin Türk Sanayiiciler tarafından beğenilmesi halinde ise bu sistemin Avrupa açılımını biz üstleneceğiz. Bu da ülke için çok ciddi bir kazanç anlamına geliyor. Ben devletten bugüne kadar maddi hiç bir destek almadan ayakta durdum, şimdi ise tek ricam manevi destek” dedi.

Sistemin sağlayacağı potansiyel faydaları

TÜRKİYE çimento sektörü için WHR sisteminin sağlayacağı potansiyel faydalardan bahseden Başkan Suat Çalbıyık, şunlara değindi:
“57 milyon klinker üretim kapasitesine göre hesaplandığında;
* Elektrik enerjisi üretim potansiyeli: Bir konutun yıllık enerji ihtiyacı 2400 kwh alındığında, WHR’nin sağlayacağı enerji potansiyeli 950 bin konutun yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklüktedir. Dolayısıyla ortalama elektrik fiyatı 20 kuruş olarak hesaplandığında, üretilecek enerjinin parasal karşılığı 456 milyon TL oluyor.
* Kömür Tasarruf Potansiyeli: 500 gr/kwh birim tasarruf esas alındığında, kömür tüketimindeki yıllık tasarruf potansiyeli, 1 milyon 140 bin ton olarak hesaplanıyor. Ton başına 160 TL birim fiyattan hareket edildiğinde parasal karşılığı, 182 milyon 400 Bin TL oluyor.
* Sera Gazı (CO2) salınımında azalma potasiyeli: 1,7 kg/kwh birim azalma esas alındığında, yıllık sera gazı salınımında sağlanan azalma, 3 milyon 876 bin ton olur. Bir ağacın yılda 20 toh civarında CO2 emdiği dikkate alınırsa, sera gazı salınımında sağlanan azalmanın, 193 bin 800
ağaçtan oluşan bir ormanınki ile
eşdeğer olduğunu görürüz.
* Hat kayıplarında tasarruf: Bilindiği üzere, Türkiye’de elektrik e
nerjisinin taşınması ile ilgili hat kayıpları yüzde 20’yi geçiyor. WHR sisteminde ise üretim hemen tüketim bölgesine bitişik bölgede olacağı için, hat kayıpları yüzde 1’ler seviyesine inmesi söz konusu diyebiliriz.”