Yıkılan Binalar Kaldırım Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon binayı elden geçirecek. Tüm binaların doğaya hiçbir atık bırakmayacak şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor. Çıkan moloz ise kaldırım ve yol olacak.

 

11.05.2012 

Türkiye tarihi dönüşüme hazırlanırken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde ortaya çıkacak hafriyat ve molozları dönüştürmek için bir proje hazırladı. Yeni proje ile yıkılacak tüm binaların doğaya hiçbir atık bırakmayacak şekilde geri dönüştürülmesi hedefleniyor.

Çevre yönetiminde 'sıfır atık' parolası ile projeler üreten Bakanlık, yıkılacak bir binanın içindeki herşeyi yeniden kazanacak. Geri dönüşüm sonrası elde edilen düşük kaliteli beton ve çimento, başta kaldırım ve dolgu maddesi olmak üzere, yolaltı dolgu malzemesi, tretuvar ve park taşı olarak kullanılacak.

20 yıl içinde 7 milyon binanın elden geçeceğini hesaplayan Bakanlık, tüm yıkılacak binaları geri dönüştürecek. Türkiye'nin bir binadan çıkacak hemen hemen tüm maddelerin geri dönüşümü için tesislere sahip olduğu tespit edilirken, beton ve moloz geri dönüşümü için yatırım yapılacak. Sabah Gazetesi'nin haberine göre; projeye göre yıkımdan önce bina beton ve içerisindeki demir haricinde hiçbir madde kalmayacak şekilde ayıklanacak. Yıkımdan sonra ortaya çıkan molozdan demir alınacak ve beton özel kurulacak geri dönüşüm tesislerinde düşük kaliteli beton ve çimento haline getirilecek.

ORTAK OLUNACAK
Bakanlığın ilk hedefi, başta Hollanda olmak üzere taş açısından zengin olmayan ülkelerde bulunan gelişmiş beton geri dönüşüm teknolojisini Türkiye'ye kazandırmak olacak. Özellikle büyükşehirlerin kaldırım ve dolgu malzemesi gibi düşük kaliteli beton mamullerine her yıl milyonlarca lira harcadığını hesaplayan çevre yönetimi, bir taşla üç kuş vuracak. Proje ile Türkiye'ye yepyeni bir sektör kazandırılacak.

SU YATAKLARI ÇATLAMAYACAK
Projenin en önemli ayağı doğanın korunması olacak. Yapılacak milyonlarca lira tasarrufun yanında önemli oranda doğanın korunması sağlanacak. Kaldırım ve dolgu maddesi olacak kalitesiz beton üretimi için doğada yapılan her dinamit patlaması toprak dengesine zarar veriyor, yeraltı su yataklarının çatlayarak kaybolmasına neden oluyor ve hayvanların yuvalarını dağıtıyor. Bu maddeler için dinamitlemeyi tamamen bitirecek yöntem ile doğanın dengesinde koruma sağlanacak.

İSTANBUL ZENGİN EDECEK
Kentsel dönüşümde en çok binanın yıkılacağı il olan İstanbul, bu alanda hammadde üssü olacak. Bakanlık bürokratları, belediyelerle özel sektörü ortak yatırıma teşvik edecek. Büyükşehirlerde belediyeler ve özel sektör için önemli bir kazanç kapısı olacağını ve yatırım için talep geleceğini öngören çevre yönetimi, Anadolu'da ise farklı bir uygulama izleyecek. Anadolu'da küçük il belediyelerinin biraraya gelerek birlikler halinde yatırım yapması desteklenecek.

BİR BİNA NASIL DÖNÜŞÜR?
Yıkımdan önce tamamen ayıklama yöntemi ile öncelikle dış cephe kaplaması, pencere ve kapılar, mutfak-banyo setleri kaldırılacak. Dış cephenin soyulması ile Türkiye'nin yıllardır tartıştığı aspest, kullanılmış ise, toprağa karışmadan yok edilecek. Bina içinde tüm görünür demir ve borular, elektrik ve su tesisatları, tüm kablolar ve zemin malzemeleri geri dönüşüm için sökülecek. Yıkımdan sonra bina molozundaki demir ayrıştırılacak ve son olarak beton yeni kurulacak teknoloji ile geri kazanılacak.