TÜİK araştırmasına göre evimizi değil havayı ısıtıyoruz.

TÜİK araştırmasına göre evimizi değil havayı ısıtıyoruz.

 

26.12.2011 

Türkiye nüfusunun yüzde 43,3’ü yalıtımsızlıktan dolayı ısınamıyor…

Havaların git gide soğumasıyla birlikte kombiler, sobalar, elektrikli ısıtıcılar en yüksek ayarda çalışıyor. Bununla birlikte elektrik ve doğalgaz faturaları da bir hayli artıyor. Oysa sağlıklı ve ekonomik ısınmanın çok kolay bir yolu var, ısı yalıtımı… Ancak yakıt faturalarını ortalama yüzde 50 düşüren ısı yalıtımı, maliyetli olduğu düşüncesiyle yeterince uygulanmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması da bu gerçeği bir kez daha kanıtladı. Araştırmaya göre; Türkiye nüfusunun yüzde 43,3’ünün oturduğu konutta ‘izolasyondan dolayı ısınma sorunu’ var. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük’e göre, bu evlerde ısı yalıtımı olmadığı için havayı ısıtıyorlar. Ayrıca yüzde 50 daha fazla fatura ödeyen bu evler, kışın geç ısınıp, çabuk soğuyor; yazın ise geç serinleyip, çabuk ısınıyor. Bu durum hastalıklara da neden oluyor, bütçeyi de etkiliyor.

Isı yalıtımıyla, bu soğuk günlerde içeriden dışarıya ısı akışını azaltabileceğimizi belirten XPS Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, uygulamanın sadece kışın değil yazın da enerji tüketimini yarı yarıya azalttığını söyledi. Yörük, “Sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama olmayan ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor. Mevcut binalarda yalıtım yaptırmanın bedeli ise 100 metrekarelik daire başına ortalama 3.000 TL. Bu fiyata ısı yalıtım levhaları, sıva, boya ve işçilik de dahil. Üstelik ısı yalıtımı, sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti edebiliyor ve sonrasında bina ömrü boyunca yaz-kış tasarruf sağlıyor.” diyerek, buna rağmen yalıtım yaptırmayarak, aslında evimizi değil havayı ısıttığımıza dikkat çekti.

Halk bilinçli olsa da , yalıtım için finansal teşvik şart

Yalıtımsız binalar yüzünden her yıl ortalama 7.5 milyar dolar israf edilen ülkemizde, 2011 ile birlikte yepyeni bir döneme girildi. Enerji Kimlik Belgesi almak ve ısı yalıtımı yaptırmak yeni binalar için artık zorunlu, eski binalar içinse Enerji Kimlik Belgesi almak için 2017 yılına kadar süre tanındı. Ancak bu süre çok uzun ve mevcut binalar ne kadar erken yalıtılırsa o kadar kârlı olacak. Tabi uygulamaların artması için finansal teşvik de şart. Çünkü TÜİK araştırmasına göre; Türkiye nüfusunun yüzde 16,9’u yoksulluk sınırının altında.

Herkesin ısı yalıtımı yaptırabilmesi için finansal desteklerin önemine değinen Ertuğrul Yörük, “Devlet destekli, çok düşük faizli ve uzun vadeli yalıtım kredileri, yalıtım ürün ve uygulamalarındaki KDV’nin düşürülmesi, yalıtımlı binaların enerjiyi daha ucuza satın alması gibi teşvikler en kısa zamanda yapılmalı ve yalıtımsız bina kalmamalı.” dedi.