İstanbul'da Hastane ve Okullar Depreme Hazır Değil

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Gökçe, "1.783 okuldan yalnızca 500'ü güçlendirildi. Deprem güvenliği olmayan 279 hastaneden yalnızca 3'ü güçlendirildi. Mevcut konutların yüzde biri bile güçlendirilmedi" diyor.

 

23.08.2010

17 Ağustos 1999 depreminin ardından başlayan iyileştirme ve güçlendirme çalışmalarında işler planlandığı gibi gitmedi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, kamu binalarından okul ve hastanelerin ciddi risk taşıdığını dile getirdi.

"İstanbul'da incelenen 1.783 okuldan yalnızca 500'ü güçlendirildi. Hastane binalarından 322'si üzerinde yapılan çalışmada ise 279'unun deprem güvenliği olmadığı tespit edildi ancak bunlardan da yalnızca 3 tanesine güçlendirilme çalışması yapıldı."

"Yılda 1 milyar dolar yeterdi"

Gökçe, söz konusu güçlendirme çalışmalarının yapılmama nedeninin maliyetle mi ilgili olduğuna ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Bu çalışmaların yapılmamasının parayla bir ilgisi de yok. İrade, planlama gerekiyor ama bu yapılmadı. Yılda 1 milyar dolar ayırmak 20 yıllık stratejik bir program yapmak koşuluyla İstanbul'un problemini asgariye indirmek mümkün. Anakent Belediyesinin bütçesi bile 10 miyar dolar."

"Yeni toplu konutlar yeterince denetlenmiyor"

Deprem sonrası yapılan binaların da sağlamlığının tartışılır olduğuna işaret eden Gökçe, özellikle toplu konutların ihalesini alan şirketlerin yeterince denetlenmediğini söyledi.

"Yeni yapılan konutların da deprem güvenliğinin olduğunu düşünmüyorum çünkü denetimler çok yetersiz. İhale verilen şirketlerin yeterince denetlenmemeleri de depremde can kayıplarının artmasının en önemli nedenlerinden biri olan kaçak ve ruhsatsız binaların yapılmasına neden oldu."

"Mevcut konutların yüzde biri bile güçlendirilmedi"

İstanbul'daki konut sayısının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce dahi net olarak bilinmediğini belirten Gökçe, bu binalara ilişkin şu verileri paylaştı:

"İçerisinde oturmakta olduğumuz mevcut konutların da yüzde biri bile güçlendirilmedi. Bu konutların 1999'daki durumu ne ise bugün de aynı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte bulunan bina sayısını net olarak bilmiyor, bunun envanterini çıkarmak için de uğraşmıyor.Kimi zaman bina sayısı olarak 1 milyon 600 bin olarak söylüyor kimi zaman da 1 milyon 400 bin diyor. Biz de merak ediyoruz. Bütün binaların kayıtlarının olması gerekir ellerinde. Ve 1 milyonun üzerinde insanın evsiz kalacağını düşünüyoruz, bu konuda da uyarılarda bulunduk."

"70 binden fazla bina ciddi oranda etkilenecek"

İstanbul'da yaşanması olası görülen 7 büyüklüğünde bir deprem sonrası nasıl bir kent manzarasının bizi beklediğini ise Gökçe şu sözlerle anlattı:

"1999 yılında meydana gelen depremde 20 bin insanımızı kaybettik. İstanbul'un yakınından geçen fayın kırılmasıyla 70 binden fazla binanın ciddi problem yaşayacağını sürekli olarak ifade ediyoruz."