İnşaat sektörünün sorunları tartışıldı

İnşaatçılar Derneği’ne göre İnşaat sektörünün sıhhati Türk ekonomisi için hayati önem taşıyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve e-iş çözümleri geliştiricisi Workcube’un ev sahipliğinde düzenlenen; İnşaat Sektöründe Bilgi Teknolojileri, Vergilendirme ve Rekabetçilik konularının ele alındığı seminer, İnşaat sektörünün önde gelen firmalarını, profesyonelleri ve akademisyenleri bir araya getirdi.

 

14.12.2009

9 Aralık Çarşamba günü  Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşen seminerde inşaat sektörünün karşılaştığı sorunlar ve koşulların iyileştirilmesine yönelik çözüm önerileri görüşüldü. İNDER Genel Başkan Vekili İnşaat Yüksek Mühendisi Nazmi DURBAKAYIM’ın yönetiminde gerçekleşen, Dernek Başkanı Sayın Yaşar Aşçıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan seminere Workcube Y.K.Başkanı Ömer Turhan, Prof. Dr. Şükrü KIZILOT, Av. Zuhal Kızılot, Nexia Denetim Türkiye Ortağı Hayrullah Doğan, Baş Hesap uzmanı Hasan YALÇIN, Yrd.Doç.Hakkı ERASLAN konuşmacı olarak katıldılar. 
 
Türk inşaat sektörü GSMH’nın %6’sını oluşturuyor. Türkiye’de her 20 kişiden biri inşaat işinde çalışıyor. İnşaat Sektörü sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde. İnşaat sektörünün sıhhati Türk ekonomisi için hayati önem taşıyor. Ancak sektör çeşitli sorunlarla da karşı karşıya. Başta büyük kentlerdeki kentsel sorunlar, yüksek arsa maliyeti, vergi yükleri, teknoloji, kredi maliyetlerinin hala dünya ortalamalarının üzerinde olması, nitelikli işgücü gibi bir çok faktör sektörün gelişiminin önünde engeller oluşturuyor. Sorunların ve çözüm önerlerinin tartışıldığı platformu düzenleyen İNDER İnşaatçılar Derneği tıkanıkları gidermek için bilgiyi ve iletişimi çoğaltmayı amaçlıyor.

Inder Başkan Vekili ve Teknik Yapı Y.K.B. Nazmi Durbakayım’ın ifade ettiğine göre sektör; yurt içinde ve yurt dışında büyük bir gelişme potansiyeline sahip. Ancak bu potansiyeli harekete geçirmek kollektif bir akıl ve kapsamlı bir işbirliği ile mümkün. İnşaat sektöründe iş yapan, işbirliği yapan oyuncuları, düzenleyici ve destekleyici kuruluşları, kamu otoritesini süreçlerin aktif parçası hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden İnder yöneticileri “geleceği inşa etmek için bilgi” sloganıyla seminerler dizisine devam edeceklerini belirttiler.
Toplantıdan Notlar:

İnşaatçılar Derneği Başkanı Yaşar Aşçıoğlu: İnşaat sektörünün ülkenin lokomotifi olduğunu ve sektördeki kırılganlıkların giderilmesi için İnder olarak ortak bir akıl geliştirmek için çaba harcadıklarını ifade etti.
 
Workcube E-İş Sistemleri Başkanı Ömer Turhan: İnşaat sektöründe verimlilik ve inovasyon için bilgi teknolojilerini etkin bir biçimde kullanmanın zaruret olduğunu ifade etti
Prof. Dr. Şükrü Kızılot: Türk Vergi Mevzuatının basitleştirilmesi gerektiğini, sektörlerin ve sivil toplum kuruluşlarının vergi politikaları oluşturulmasında, yasalaşma sürecinde daha aktif olmaları gerektiğine işaret etti ve inşaat sektörünün yaşadığı güncel vergi sorunlarına dikkat çekti.
 
Nexia Denetim Türkiye Ortağı Hayrullah Doğan: Vergi denetiminin önemine ve mükelleflerin denetim süreçlerinde yapması gerekenlere dikkat çekti.

Rekabet stratejileri konusunda uzman Dr. Hakkı Eraslan; Türk İnşaat sektörünün dünya standartlarına göre rekabetçilik düzeyinin orta düzeyde olduğunu söyledi ve sektörün sürdürülebilir rekabet avantajı geliştirmesi için kilit faktörleri izah etti.

İnder Hakkında

1967 yılında kurulan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), İstanbul’un spor kulüpleri ve bütün eski dernekleri de dâhil olmak üzere kurulmuş olan 42. derneğidir. Bugün halen kayıtlı 3200 üyesi bulunan İNDER, inşaatçıların yapmış olduğu yapılara belli kriterler, kalite, konfor ve sistemli çalışma standartları getirmek için kurulmuştur.
Workcube Hakkında

%100 Web Teknolojisine Sahip En Kapsamlı  Kurumsal Bilgi Sistemi
Workcube E-İş Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen Workcube, tüm bilgi, kaynak ve iş süreçlerini tek bir merkezden, gerçek zamanlı, self-servis takip edilebilir hale getirir. Workcube tüm ERP, CRM, SCM (Tedarik Zinciri Yönetimi), İnsan Kaynakları Yönetimi, Proje yönetimi, Kurumsal Performans Yönetimi, Eğitim yönetimi fonksiyonlarını ve iletişim araçlarını kapsayan fonksiyonelliğe ve modülerliğe sahiptir.