Konut kredisi alacaklara kötü haber

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, "Türkiye'deki konut kredisi faizleri bir Avrupalı'ya göre 'mortgage' için çok yüksek. Ancak Türkiye'nin tarihinde böyle oranlar karşılanmadı. 1'in altındaki oranlara inmek ise kolay değil. Kısa vadede beklenemez." dedi.

 

08.12.09

Krizden etkilenenler arasında ilk sıralarda yer alan gayrımenkul sektörü, kampanyalarla çıkış yolu arıyor. Pek çok firma, satışlarını sürdürmek için faiz oranları ve taksitlerde 'kolaylık' sağlıyor. Buna rağmen yüzde 1,2'ler seviyelerinde seyreden aylık konut kredisi faizlerinin; orta ve alt gelir grubunun ev hayallerini bir süre daha ertelettiği ifade ediliyor. Sektör temsilcileri ise iddialı: "Türkiye'deki konut kredisi faizleri bir Avrupalı'ya göre 'mortgage' için çok yüksek. Ancak Türkiye'nin tarihinde böyle oranlar karşılanmadı. 1'in altındaki oranlara inmek kolay değil. Kısa vadede beklenemez."

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, konut sektöründe 2008 yılı dengelerinin 2012 yılında yakalanacağına inanıyor. Önümüzdeki yıl da 'çok büyük bir canlanma' beklemeyen Canes, konut kredisi faiz oranlarında gelinen seviyenin konut satışlarını artırdığını düşünüyor. Ancak oranların, orta ve dar gelirliler için elverişli seviyelerde olmadığını da kabul ediyor.

Konuyla ilgili Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Turgay Tanes, orta ve dar gelirli ailelerin ev hayalini gerçekleştirmelerinin kısa vadede mümkün olmadığını ifade ediyor.

Aylık yüzde 1,2 seviyelerinde seyreden konut faizlerinin yıllık basit faizi yüzde 14,4 seviyelerini buluyor. Dosya masrafı, ekspertiz ücreti, sigorta gibi yan masrafların da eklenmesiyle yıllık maliyet oranı yüzde 15'i aşıyor. 150 bin liralık bir daire için çekilen 10 yıl vadeli 130 bin liralık konut kredisi için geriye ödenecek miktar 230 bin lirayı geçiyor. Söz konusu kredinin aylık taksitleri ise 2 bin lira civarında seyrediyor.

GYODER Başkanı Turgay Tanes, söz konusu tabloyu yorumlarken, Türkiye'nin tarihine bakıldığında konut kredisi faizlerindeki 0,99, 1, ve 1,05'lik oranların sadece 2006 yılında görüldüğüne işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

"O dönemde de konut kredisi kullanımı GSMH'nin binde 2-3'ünden binde 4'lere çıktı. Türkiye'deki konut kredisi faizlerine bir Avrupalı'ya göre mortgage için çok yüksek bir oran. Ancak Türkiye'nin tarihinde böyle oranlar karşılanmadı. 50-70 bin liralık bir kredi için 10 yıl vadeli bir kredi için aylık 700-800 liralık taksit, kira ödemeye tercih edebilir. Tabiî ki dar gelirlilerin konut kredisi kullanması için elverişli bir oran değil. 1'in altındaki oranlara inmek kolay değil. Dünya piyasalarının da düzelmesiyle uzun vadeli kaynak sağlanmasıyla bu gerçekleşebilir. Kısa vadede beklenemez."

"KONUT SATIŞLARI, İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 60 ARTTI"

Geçen yıl ve bu senenin sektör için bir daralma dönemi olarak geçtiğini aktaran dernek başkanı Tanes, ancak bu yılın ikinci çeyreğinde özellikle konut sektöründe konut kredisi faiz oranlarının düşmesi, hükümetin KDV ve tapu harçlarında getirdiği indirimlerin de etkisiyle bir canlanma yaşandığını ve konut satışlarının yüzde 60 oranında arttığını ifade ediyor.

GYODER Başkanı Turgay Tanes'in verdiği bilgiye göre gayrımenkul sektörü 2010'dan sonra hafif hafif toparlanma başlayacak. Ancak 2008 rakamlarını yakalaması 2012'yi bulacak. Önümüzdeki yıl canlanmanın konut ve kısmen ofis yatırımlarında görüleceğini öngören Tanes, "Türkiye'de özellikle bazı büyük şehirlerde 2004-2008 yılları arasında çok sayıda AVM projesi yapıldı. Bunların sindirime süreci devam eder." diyor.

(CHA)